• Fars utlovas när sommarteatern har premiär den 4 juli. Bilden från "Gröna hissen" som spelades sommaren 2016.
  • I sommar 50-årsjubilerar Braunerhielmska. Sebastian Edberg har varit med på snudd halva tiden. I år regisserar han "Om man bäddar får man ligga".
  • Utomhusteater har spelats i Rademachersmedjorna alltsedan 1969.
  • Sara Edberg och Nicklas Lind är båda rutinerade på Eskilstunas sommarscen.
1/

Ingen sommar utan teater i Rademachersmedjorna

Eskilstuna

I år firar friluftsteatern i Eskilstunas Rademachersmedjor 50 år. Som jubileumsföreställning spelas farsen "Om man bäddar får man ligga".

Regisserar gör Sebastian Edberg och på scenen står Nicklas Lind, Fredrik Thalin och Sara Edberg när pjäsen har premiär den 4 juli på utomhusscenen i Rademacherområdet mitt i stan. Manuset har Sara Edberg skrivit och en "skruvad sängkammarfars fylld med förvecklingar och missförstånd " utlovas.

►►► Läs gärna hela SN:s sommarbilaga – massor med somriga tips för hela Sörmland

En riktig Rademacherklassiker med andra ord. För som vanligt kommer dråpligheterna att dugga tätt på Eskilstunas sommarscen. Så har det varit sedan första premiären som stod i juli 1969. Bakom påhittet att ställa till med teater bland de gamla smedjorna stod en viss Carl Braunerhielm, mångårig museiintendent i Eskilstuna, känd för sin yviga mustasch, sina allväders-sandaler och sina okonventionella tilltag. Enligt sägnen startades teatern i samma veva som motorvägen förbi Eskilstuna började ta form. Det fanns en oro över att turisterna inte skulle stanna till i stan utan bara susa värdshus förbi utan ett rejält dragplåster. Under många år spelade intendenten själv en av rollerna. Därav teaterns namn, Braunerhielmska friluftsteatern.

Reklamkampanjen tycks ha fallit väl ut, för under de år som gått har sommarteatern förvandlats till en institution som roat publiken med en lång rad pärlor.

Sebastian Edberg har för sin del ett eget jubileum att fira med koppling till Braunerhielmska. Det är nämligen 25:e året han är engagerad i sommarteater i Eskilstuna.

– Första året gjorde jag en egen föreställning i Stadsparken. Året därpå bad Carl Braunerhielm mig att vara med i Rademachersmedjorna.

Och sedan har det rullat på för Sebastian Edberg som tillsammans med Sara Edberg driver både Braunerhielmska friluftsteatern och Kullsta friluftsteater i Norrtälje.

Firar 50 år i sommar

I sommar är det 50 år sedanfriluftsteatern i Rademachersmedjorna drog i gång. Här är några av föreställningarna genom åren:

"Ett par för mycket" 2017

"Gröna hissen" 2016

"Dubbelbokat" 2015

"Konservatorn" 2014

"Kaos på kåken" 2013

”Som hand i handsken” 2012

"Pappa Jubilerar" 2000"

"Söndagsfästligheter" 1995

Spelas från 4 juli

Med premiär i onsdags, den 4 juli, spelas totalt tio föreställningar. Biljetter och mer information på: www.friluftsteater.se

Läs mer om dessa ämnen

Rademachersmedjornasommar teater