• I Sörmland finns 18 kanotleder som sträcker sig över flera dagar. Hela 7 stycken utgår från Skebokvarn i Flens kommun. Båven anses vara fantastisk för paddling med sina öar, sin vildmarksnatur och sitt rika djurliv. Andra höjdare är Marvikarna i Åkers bergslag eller skärgården vid Stendörren. Eller ­turen genom Eskilstuna för både ­natur och stad. Från Djulö i Katrineholm utgår flera vackra leder där du kan passa på att övernatta i vindskydd. Foto:
  • För den som fastnar för att paddla, kan det vara en idé att ansluta sig till en förening. Exempelvis Nyköpings forspaddlare har grupper för barn och motionsträning för vuxna. Foto:
  • Öva gärna innan ni ger er ut. Att paddla i lugn sjö må vara förhållandevis enkelt, men vad gör du om det blåser upp? Och hur hanterar du situationen om du skulle falla i? Det kan hända den bäste. Kajak och fritid i Oxelösund, samt Meraktiv i Nyköping erbjuder olika slags kurser. Båda två hyr dessutom ut SUP-brädor, ni vet sådana där brädor som man står upp och paddlar framåt. Foto:
  • Glöm inte flytvästen om du lånar kanot privat – gäller såväl vuxna som barn. Du kan låna en gratis på Oxelösunds turistinformation (mot en deposition på hundra kronor). Foto:
  • I Gnesta kommun finns många fina sjöar och åar att paddla i. Natängsån passar exempelvis både vuxna och barn. Och visste du att man kan paddla från Åkers styckebruk till havet i Trosa, via en fyra mil lång kanotled? Foto:
  • I Sörmland finns leder som påminner om djungeln, sjöar att kryssa, kusten att glida längs eller åar att följa. Vad passar er bäst, att paddla i en varm (nåja) insjö eller i innerskärgården? Ta en miljö som du känner dig trygg i – och glöm inte karta. Ta med i beräkningen huruvida du vill tälta eller bo på ett mer regelrätt boende, om det är läge för övernattning under turen. Foto:
  • Kanoter och kajaker går att hyra på flera platser i östra Sörmland, exempelvis på Jogersö i Oxelösund och på Helgö längs kustvägen mellan Nyköping och Trosa. Det finns även företag som kör ut kajaker till dig – kommunernas turistbyråer kan hjälpa dig rätt. Foto:
  • Fika smakar aldrig så gott som på en klippa. Den enklaste macka blir delikat efter en paddlingstur, men ett ännu hetare tips är att preppa en hembakt pizza för utflykten. Gör det snabbt: Köp ett pizzakit i närmaste matvarubutik, sprid över fyllningen och grädda. Ät den kall eller värm den över en eld. Psst! Glöm inte tändstickorna – du vill inte stå och gnida trä mot trä efter en lång tur i kajaken. Foto:
  • Allt blir roligare med en vän. Låt barnen ta med sig en kompis, om du pallar att hålla reda på flera. När de pratar om kärlek, musik och Snapchat, kan du passa på att njuta av naturen. Paddlar du med små barn och vill tälta en natt, kan det vara klokt att övningstälta en natt i förväg. Och glöm inte powerbank – det är inte fel att kunna ladda mobilen ute i naturen. Om inte annat, för att den är bra som ficklampa. Foto:
1/

Passa på att paddla i plurret i sommar – här är 9 blöta tips om Sörmland

SÖRMLAND

Vad är väl bättre en sommardag, än att stilla glida över en spegelblank sjö? En mängd aktörer hyr ut kanoter och kajaker i Sörmland. Njut av turen – och av träningsverken efteråt.

Läs mer om dessa ämnen

Sörmlandsommar