Överlevande och ögonvittnen inspekterar förödelsen efter ett av gårdagens bombdåd i Mogadishu. Foto:

189 döda efter bombdådet i Somalia

Somalia

Antalet döda efter lördagens bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu stiger kraftigt.

Minst 189 människor dödades och över 200 skadades, enligt polisen.

Presidenten har utlyst tre dagars landssorg efter attacken. Enligt nyhetsbyrån AP, som varit i kontakt med polis- och sjukvårdskällor, rör det sig om det enskilt dödligaste attentatet någonsin i landet. Kort efteråt inträffade ytterligare en mindre attack i stadsdelen Medina.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter dådet, medan människor söker efter anhöriga i rasmassorna.

– Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem, säger informationsminister Hassan Ali Khaire.

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndigheterna lägger skulden på den terrorstämplade islamistgruppen al-Shabaab, som tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu.

Dödssiffran från lastbilsdådet steg under morgonen dramatiskt, från rapporter om ett 20-tal till nära 200 döda. Ytterligare över 200 är skadade, varav många så svårt brännskadade att de inte går att känna igen, enligt AP.

President Mohamed Abdullahi Mohamed sällar sig till de tusentals människor som bidragit genom att donera blod.

Lastbilsbomben detonerade i hjärtat av Mogadishu, nära ett hotell som i stort sett totalförstördes. Ögonvittnen, liksom informationsministern Omar, beskriver explosionen som den kraftigaste i huvudstaden någonsin.

Somalia

Inbördeskriget i Somalia inleddes 1991 när diktatorn Siad Barre störtades. Landet kastades in i klankrig och kaos, med två utbrytarrepubliker i norr i form av Puntland och Somaliland.

I två decennier gjordes otaliga misslyckade försök att bilda regering i landet. Sedan 2012 har dock Somalia haft en regering som har fått stöd internationellt, både ekonomiskt och militärt. Men landets styre har varit instabilt.

Den terrorstämplade jihadiströrelsen al-Shabaab har pressats tillbaka från delar av landet, men utgör fortfarande ett stort hot och utför med jämna mellanrum terrordåd.

Källor: Landguiden, Foreign Policy, BBC med flera

Läs mer om dessa ämnen

Afrikaterrorism