al-Hudayda i Jemen.

Nytt flygangrepp mot barn i Jemen – 22 döda

Utrikes

Minst 22 barn och fyra civila kvinnor har dödats i ett nytt saudisktlett flygangrepp i Jemen, uppger FN:s humanitära chef Mark Lowcock. Barnen och de vuxna attackerades sedan de sökt skydd undan strider i det krigshärjade landet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt uppgifter till al-Jazira bombades ett flyktingläger i regionen al-Hudaydah.

I torsdags dödades fyra barn i ett annat flygangrepp i området al-Durayhimi, söder om den rebellhållna staden al-Hudaydah, skriver AFP.

Den 9 augusti dödades fler än 50 människor, omkring 40 av dem barn, i ett flygangrepp som den saudiskledda militäralliansen utförde mot en skolbuss i Jemen. USA uppges ha levererat bomben som användes vid den attacken.

Händelsen fick världen att reagera med avsky och krav restes på en utredning av attacken.

Den saudiskledda alliansen har stridit mot de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen sedan mars 2015. Sedan dess har nästan 10 000 människor dödats i konflikten, de flesta civila. Alliansen har upprepade gånger anklagats för att bomba civila, men den har erkänt få misstag och anklagar rebellerna för att använda vanliga jemeniter som mänskliga sköldar.

Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians att flygbomba rebellmål. Sedan dess har nästan 10 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebellerna mot honom, och han dödades.