Kulturskolan arbetar för att nå alla barn

I dag har Kulturskolan verksamhet i ungefär 20 lokaler runt om i kommunen, konstaterar insändarskribenterna.

I dag har Kulturskolan verksamhet i ungefär 20 lokaler runt om i kommunen, konstaterar insändarskribenterna.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2025-04-21 07:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattinlägget ”Kultur och fritid – en positiv kraft för samhället” den 7 april

Tack för ett viktigt debattinlägg om tillgången till kultur och fritid för alla Nyköpings unga. Vi håller med – sänkta avgifter räcker naturligtvis inte ensamt för att göra Kulturskolan mer jämlik. Men det är ett viktigt steg på vägen. Därför har vi i den politiska majoriteten beslutat att införa en ny avgiftsmodell. Från och med i höst kommer avgiften att anpassas efter familjens ekonomi. Det betyder att vissa barn kan gå i Kulturskolan till halva priset – eller helt gratis. Samtidigt har Kulturskolan fått mer resurser för att fortsätta sitt angelägna arbete med att nå ut till fler barn. I dag finns verksamhet i ungefär 20 lokaler runt om i kommunen – både i centralorten och i Tystberga, Vrena, Stigtomta, Runtuna och Sjösa. Kulturskolan samarbetar med skolor och fritidsverksamheter för att finnas där barnen är.

På Mötesplats Brandkärr deltar Kulturskolan regelbundet tillsammans med föreningar, bibliotek och studieförbund. Tillsammans skapar de trygga miljöer där barn får prova på kultur och hitta nya uttryck. Det finns också samarbete med föreningar som MS Ungdomsförening, Tamam och Skol-IF – med aktiviteter som DJ-workshops, dans och bild. Kulturskolan är även med i nationella satsningar för barns psykiska hälsa, som ”Dans för hälsa”, i samarbete med skolans elevhälsa. Dessutom görs särskilda insatser för att nå alla målgrupper, till exempel genom Campus SFI för att nå ut till föräldrar.

Vårt uppdrag till Kulturskolan är tydligt: Alla barn i vår kommun ska ha möjlighet att delta i och uttrycka sig genom kultur – oavsett kön, bakgrund eller ekonomi.