Ledarsamtalet. När Kiladalens utvecklingsbolag kom till för tio år sedan var Gunnar Casserstedt och Larz Johansson två avgörande eldsjälar. Därefter vände Stavsjö – brukssamhället på gränsen mellan Östergötland och Sörmland – en negativ befolkningstrend. Bolagets egna bostäder spelar en tydlig roll i detta, men framväxten av ett vackert villaområde vid kanten av Stavsjön ingår också.
Nu händer det grejer på andra sidan länsgränsen – och Gunnar Casserstedt är högst inblandad.
Vad händer nu med Kiladalen utveckling?
– Vi har byggt färdigt våra 20 bostäder. Nu satsar vi på att stabilsera det vi har, men vi delar gärna med oss av de kunskaper vi har skaffat oss. På andra sidan länsgränsen här i Kolmården finns samhällen i liknande situation som vi var i.
– När vi höll på att bygga här hörde de av sig och frågade vad som var möjligt att lära av det vi hade gjort. Vi har ju Krokek bara någon mil bort och Kvarsebo också.
Därför händer det nu en del för systerbolaget på östgötasidan. Det har 80 medlemmar, jämfört med Kiladalens 122.
– I dag håller vi på och projekterar 12 lägenheter i Kvarsebo, en ort med 400 själar. Målet är att kunna göra något liknande som det vi gjorde här. Att få fram lägenheter för äldre och få unga att flytta in i husen som de äldre lämnar. För att få skolan och förskolan att leva kvar.
– Sedan har du detta med mat också. I Kvarsebo vill man också kopiera det vi har gjort här, så där öppnas nu den tredje digitala lanthandeln i det här området.
Med leveranser från både Östergötland och Sörmland, om jag förstått det rätt.
– En stormarknad som levererar till Kvarsebo, med leveranser två dagar i veckan från Norrköping. En annan butik från Nävekvarn levererar två dagar i veckan. Det blir leveranser fyra gånger i veckan.
– Vi började med en digital lanthandel i Stavsjö, som vi har haft i tio år. Sedan kom Ålberga till efter ett halvår. Och nu detta.
Ibland händer mycket på en gång, ibland tar det sin tid.
Är det inte så att utan ett tydligt lokalt engagemang så går det inte att utveckla landsbygden?
– Alltså, vi måste äga våra frågor själva. Sedan är det upp till oss att hitta de människor som vill vara med och driva det här. Det finns entreprenörer överallt.
Hur har dialogen på andra sidan länsgränsen varit med politikerna?
– Jag får nog säga att det är lite lättare att ha en dialog på den politiska nivån med Norrköping än Nyköping. Man har ett lite större engagemang. Vi har via systerbolaget ett projekt på gång där vi kan få driva programverksamheten på ett äldreboende. Sådant är ju väldigt spännande.
Vem vet? Det kan till och med visa sig vara kostnadseffektivt med en mer lokal form.