Företagaren Johan Lexell vill nog gärna värja sig från att bli sedd som någon solcellsikon. Han har en framgångsrik lokal företagsverksamhet för att lösa lokala behov. Respekt för det. Men i Kina har regimen ögonen öppna för Gnesta och dess solceller – av flera anledningar.
Energiförsörjning är en central del av framtidens samhällsbehov, på det stora och på det lokala planet. Därför blev han, som för övrigt också är gruppledare för Miljöpartiet i kommunen, inbjuden som talare vid det statskontrollerade bolaget Huaweis Global installer summit i Hongkong.
Kina är en diktatur med globala maktambitioner. Glöm inte det. Men fundera också över intresset för Gnesta. Därför borde regeringens två ministrar på klimat- och näringslivsdepartementet, Ebba Busch (KD) och Romina Pourmokhtari (L), hitta hit också.
Att ett mindre samhälle, under en installatör i det här fallet, kan fungera som lokalt storbatteri med många enskilda solcellsägare inom ett område, är värt att studera närmare.
Elektrifiering påverkar det mesta. Det är i dag huvudspåret för omställningen från fossila bränslen. Inom EU, i Norden och i Sverige behöver den slutsatsen dras minst lika hårt som i Peking. Med många konkurrerande aktörer bör vi också ha en konkurrensfördel. Många vägar kan prövas, som den i Gnesta.
Tillräckligt litet och med många som har egna hus, som Johan Lexell formulerar det i SN. Villaägare, bostadsbolag och andra med solceller behöver batterier för att balansera produktion och konsumtion. Även under de årstider då solkraften är riktigt bra att ha. Det gör det också mer möjligt att styra när och hur energi från andra energikällor måste tas utifrån.
Med allt bättre batterikapaciteter kan tydliga problem på energimarknaden begränsas. Inte minst kan det minska pristoppar. Solenergi – eller annan – lagras när elpriserna är låga, för att användas när priset hackar uppåt. Då går det relativt snabbt att reagera på förändringar i efterfrågan och utbud.
Överskottsenergin från sol- och vindkraft kan också med energilagring öka andelen förnybar energi i elnätet och få till lägre energipriser i snitt över tid.
Samhället Gnesta som solbatteri har åtminstone två faktorer som kittlar. En är hur man kan få till hållbar lokal energilagring via många små enheter. Den andra är hur detta kan fungera väl även om våra större nationella system drabbas av stora störningar.
Om ett stort antal lokala energibehov i normalfallet kan mättas på det här sättet, då kan energiförsörjningen till riktigt stora aktörer inom vår tunga industri mer formas och finansieras utifrån dessas specifika behov.
Ingen borde vara ointresserad av ökad flexibilitet och effektivitet i energihanteringen. Inte när en del av detta finns på nära håll.