Har inte gjort nog för "hemmasittare"

En förälder till "hemmasittare" anmälde Frejaskolan – och får rätt av Skolinspektionen.

Frejaskolan har inte gjort tillräckligt, anser Skolinspektionen.

Frejaskolan har inte gjort tillräckligt, anser Skolinspektionen.

Foto: Henrik Norling

Gnesta kommun2019-11-04 18:01

Tidigare i höstas skrev tidningen om hur en förälder till en hemmasittande elev anmält Frejaskolan. Eleven hade behov av stöd, och fick inte tillräcklig hjälp av skolan enligt föräldern. I sin anmälan skrev föräldern bland annat att eleven haft en skolnärvaro på 20 procent det senaste ett och ett halvt åren, att eleven fått plats i en särskild undervisningsgrupp som inte fungerar för eleven eftersom den är för stökig, och att inga skriftliga åtgärdsplaner har upprättats.

Nu har Skolinspektionen utrett ärendet – och de ger föräldern rätt. Skolan har inte följt "bestämmelserna om rätt till utbildning", alltså inte gjort tillräckligt för att den hemmasittande eleven ska komma till skolan. De måste vidta åtgärder, och skolan och kommunen måste också se över sitt system där frånvaro rapporteras in från rektorn till huvudmannen, alltså kommunen. 

Skolan har redan vidtagit vissa åtgärder. Eleven får bland annat enskild undervisning två timmar om dagen. Men skolan behöver alltså göra mer för att se till att eleven kommer till skolan, enligt Skolinspektionens beslut. En utredning har nu gjorts av skolan, men den borde ha gjorts tidigare, enligt Skolinspektionen. 

Skolinspektionen pekar också på en brist. Från augusti 2018 har skolans rektor inte anmält elevens frånvaro till kommunen, vilket bör göras. Den här bristen har hindrat Gnesta kommun från att "uppfylla sina skyldigheter enligt skollagen", skriver Skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!