På torsdagen publicerade SN en artikel om att föräldrar på Dansutskolan och Frejaskolan har fått ett meddelande från kommunen om att barnen inte längre ska duscha efter idrotten, som en av flera vattenbesparingsåtgärder.
– Hur kan de nu säga att barnen inte ska duscha efter jympan, när de har påpekat under hela skolgången att det är jätteviktigt att duscha efter jympan för hygienen? sade Carina Gonzalez, en av många kritiska föräldrar i en kommentar till SN.
Senare under dagen spreds nyheten om meddelandet via stora rikstäckande medier som Aftonbladet, Expressen och Svt.
Publiceringarna ledde till många arga reaktioner på sociala medier.
Omkring hundra personer kommenterade inlägget när Expressen publicerade nyheten på sin Facebook-sida.
"Rövarfasoner, finns hur mycket sjöar och vatten som helst", kommenterade en läsare.
"Hoppas verkligen att det är ett aprilskämt", skrev en annan.
"Miljöpartiets påhitt", spekulerade en tredje.
Även lokalt var reaktionerna starka. I Facebook-gruppen "Gnesta tillsammans" har ett inlägg om meddelandet i skrivande stund nått 141 kommentarer.
"Ta bort skitidrotten då istället och fokusera på andra viktiga ämnen. Man behöver duscha efter idrott punkt", skrev en Gnestabo.
"Så idiotiskt på så många sätt. Att den dåliga politiken ska drabba barnen…" kommenterade en annan.
"Obegripligt korkat!", tyckte en tredje.
Andra visade mer förståelse för kommunens beslut:
"Jag kan förstå att man tycker detta låter galet men att ha vatten att dricka är viktigare. Hur många tillfällen fram till sommarlovet gäller det?"
"Klappar definitivt inte händerna över detta förslag, men betänk; Fram till sommaren står det. Och inte långt till avslutningsdagen, vilket säkert innebär att barnen kommer överleva detta".
Efter uppståndelsen publicerade kommunen ett förtydligande på sin hemsida.
"Idrottsundervisningen fortsätter som vanligt enligt läroplanen. Innehållet kan anpassas så att aktiviteterna i större utsträckning inte kräver dusch efteråt.
- Om lektionen innehåller aktiviteter som gör att eleverna behöver duscha, så ska de självklart få göra det. Det handlar inte om ett generellt förbud, utan om att minska vattenförbrukningen där det är möjligt.
- Eleverna ska naturligtvis tvätta händerna efter toabesök och liknande. Men vi uppmuntrar alla att inte låta kranen rinna i onödan, till exempel när man tvålar in händerna."