I helgen vankas det cykelfest i Gnesta, i form av Gnestatrampet. Loppet grundades inför valet 2014, då omkring 180 personer passade på att ta en cykeltur och gå och rösta. I fjol hakade Stjärnhovs IK på med ett längre lopp som alternativ till de två motionsslingorna runt Frösjön och Klämmingen.

– Det började som en familjeaktivitet, nu finns något för alla, säger Sune Engström, vice president i Lions som arrangerar loppet.

Det är lätt att tro att cyklandet ökar i Sverige, med tanke på hur många medelålders män i trikåer som trängs på cykelvägarna, och hur mycket fokus som läggs på framkomlighet i stadsplaneringen. Men faktum är att cyklingen minskar.

Enligt Trafikverkets årliga rapport "Nationellt cykelbokslut" är det framför allt barn och ungdomar som cyklar mindre. I Gnesta märks trenden bland annat vid skolorna, där kommunen tvingas investera i säkrare trafiklösningar och så kallade angöringsplatser eftersom nästan alla föräldrar skjutsar sina barn på morgnarna. Förändringen har varit markant de senaste tio åren, enligt barn- och utbildningsförvaltningens planeringschef Bengt Greiff.

Samtidigt är frågor som cykelvägar mellan Björnlunda och Gnesta, och cykelvägen till Klämmingsbergsbadet som blev färdig i år, ständigt heta frågor bland både medborgare och politiker.

Att barn och unga blir allt mer stillasittande oroar Sune Engström, och många andra.

– Det är en väldigt tråkig utveckling. Ur motionssynpunkt är ju cykling bra. Det är både enkelt och relativt billigt.

Men Gnestatrampet är en perfekt chans att aktivera barnen och ta de med in i cykelns förlovade land, menar han.

– Det här är ett bra initiativ för hela familjen, där barnen kan följa med. Då kanske de kan bli lite mer intresserade. Förra året hade vi en 7-åring som cyklade 3 mil utan problem, säger Sune Engström.

Det enda orosmolnet just nu är vädret. Enligt de långa prognoserna skulle det bli regn till helgen, men just nu ser det ljusare ut.

– Visst är det lite väderberoende, säger Sune Engström, och pekar ut var tårtserveringen, målgång och sekretariat ska hålla till på Strömmentorget.

All vinst från Gnestatrampet går till välgörenhet. Förra året kunde tre katastroftält och ett antal sprutor mässlingsvaccin skänkas bort. I år hoppas Lions kunna skicka fyra tält till Syrien eller någon ö i Medelhavet.