– Allan är en kompis till mig och han ville alltid ha en pizza med oxfilé, fetaost, lök och tomat, säger Mohammed Tudmri på Tip top pizzeria på Ringvägen i Nyköping.
Och Allan har gjort avtryck. Numera finns "Allan special" på pizzerians meny och enligt Mohammed Tudmri är det många som gillar den. Menyn på pizzerior i Sverige brukar vara ganska lika varandra. Åtminstone när det gäller standardpizzor. Här finns ofta klassiker som Bussola med skinka och räkor och Capricciosa med skinka och champinjoner. Tittar man lite närmare på menyn brukar det dock finnas någon pizza med en udda namn som kan ha en historia bakom sig.
– Pizzan "Inte fan vet jag" kom den förre ägaren på och vi behöll den. Den grundar sig i alla de kunder som kommer in och svarar just så, när vi frågar vad de vill äta för något. Om de inte vet tipsar jag just om den här pizzan med bacon, vitlök och jalapenos på, säger Mohammed Tudmri.
På Gamla Campino har de inte något udda pizzanamn – men väl en rulle som kallas Mahdi special.
– Det är min lillebror Mahdi som kommit på den och många unga beställer den. Det är en rulle med panerad kyckling, pommes frites och starkt kryddad majonnäs i, säger Duaa Mahdi på Gamla Campino.
Den kanske mest kända Nyköpingspizzan torde dock vara "Hjort är hjort" signerad Tony Gerasovski. Det var dåvarande Fazana som tävlade med den och tog hem förstapriset i "Sveriges godaste pizza" 2011. Numera heter pizzerian Milano, men pizzan med bland annat sörmländskt hjortkött och sörmländska lingon finns fortfarande kvar på menyn.