Södermanlands Nyheter har länge rapporterat om kraftverken i Nyköping. Senast var när politikerna fattade beslut om att fyra av fem kraftverk i ån skulle rivas. Planerna lanserades 2023, men ännu har inget hänt. Det betyder att ålar, öringar, laxar och annan fisk fortsatt fastnar i kraftbolagens resningsgaller.
– Nyköping har gått från att vara ett av många skräckexempel till att kunna bli ett föredöme. Samtidigt skulle man ju önska att de här processerna kunde gå lite snabbare.
Det säger Martin Falklind, dokumentärfilmare bakom den kritikerrosade serien Fiskarnas rike som visats på SVT.
I filmserien visar han hur stora mängder av den utrotningshotade ålen dör på intagsgallren framför turbinerna, eller möter sin död i själva turbinerna. Här visas också scener på ålungar som hindras i sin vandring av kraftverksdammar.
– Det här händer hos er i Nyköping också. Under min föreläsning hos er (den 9 april reds anm) kommer jag att berätta om inställningen som fanns hos kraftbolaget för några år sedan. Då påstod den tidigare vd:n, Lars Wikman, att det hela var en skröna. Han hade aldrig sett en enda ål dö i turbinerna, säger Martin Falklind.
Detta är ett uttalande som även har figurerat i Södermanlands Nyheter. År 2014 intervjuades Lars Wikman av tidningen. Ett uttalande som minst sagt orsakade reaktioner.
– Jag har aldrig sett en ål som är död i Nyköpingsån, sade han då.
Martin Falklind, och flera andra, reagerade starkt på uttalandet och bestämde sig för att ta reda på sanningen.
– Vi ägnade mycket tid åt att dokumentera åldöden, som ofta sker bakom kraftbolagens insynsskydd och avspärrningar. Vi har också kunnat konstatera att inte ens fem procent av Sveriges vattenkraftverk har anlagt vandringsvägar för fisken både uppströms och nedströms.
Lars Wikman ska komma att bli intressant även i närtid. Efter att politikerna i Nyköping hade bestämt att kraftverken skulle rivas i ån var han tidigt skarpt kritisk:
– Nyköpingsån kommer vid torra somrar förvandlas till ett illaluktande dike. Och ingen kan idag säga vilka konsekvenser förändringarna av Nyköpingsåns flöde får för fastigheter som gränsar direkt till ån.
Det låter inte så trevligt, kan det bli så tror du?
– Vattenflödet i ett vattendrag försvinner självklart inte om man tar bort dammarna. Det är ingen kran som stängs av, utan det fortsätter att rinna som det alltid gjort. Det ”värsta” som kan hända är att man får tillbaka samma vattenstånd och flöde som det var innan dammarna sattes upp, säger Martin Falklind.