Hon kommenterar inte det enskilda fallet med den sexåriga flickan, där en mamma i östra Sörmland bland annat bet och tog stryptag på dottern. Cecilia Frid kan bara säga hur det generellt ska fungera.
Den lilla flickan hade sagt till förskolepersonal att hon ramlat och slagit sig, när de sett skador på henne tidigare. Vid minsta misstanke om att något inte står rätt till ska dock förskole-, skol- och vårdpersonal göra en orosanmälan till socialtjänsten.
De har nämligen anmälningsplikt.
– Vi gör omedelbart en skyddsbedömning när vi får in anmälan och tar ställning till om beslut om insatser ska fattas omedelbart. Skyddsbedömningar återkommer under hela utredningstiden, vi ska hela tiden se över risk- och skyddsbehov för barnet. Det är socialtjänstens främsta profession att skydda barn, poängterar Cecilia Frid.
Men för att socialtjänsten ska kunna gripa in måste vuxna i barnens närhet reagera och agera.
– De som möter barnen i vardagen. Och med den nya socialtjänstlagen kommer vi att kunna jobba tajtare med skolan och gå in med insatser tidigare, utan att behöva starta en utredning varje gång, som ofta gör föräldrar stressade och oroliga, vilket är förståeligt, säger Cecilia Frid.
SN har granskat alla orosanmälningar som har gjorts av förskolor och skolor i kommunen fram till och med vecka 16 i år. Det var totalt 31 anmälningar och i topp, med dubbelt så många anmälningar som tvåorna, tio anmälningar, ligger Fornbyskolan i Vagnhärad som har elever från förskola till sjätte klass.
– Anmälningarna handlar i huvudsak om att vi anmäler direkt vid stigande frånvaro. Självklart också om någon elev säger exempelvis "säg det inte till mamma, då slår hon mig". Många föräldrar blir jättearga och tycker att vi skulle pratat med dem först men vi bedömer inte om det är sant, det ska socialtjänsten göra, förklarar rektor Ann Heimdahl.
Hon har också sett till att anställa socialpedagoger som snabbt kan gripa in när elever mår dåligt.
– Vi tycker att vi har bra rutiner och socialtjänsten kommer ofta samma dag som vi anmäler oro.
Cecilia Frid påminner också om att alla som tror att barn far illa kan göra en orosanmälan, helt anonymt om du vill.
– Det går att göra via vår hemsida. Det är allas ansvar i samhället att se till att barn och ungdomar är skyddade.