– Inte alls lika mycket som det förra arbetet men inte desto mindre viktigt, säger projektledare Mikael Bosma.
I september i fjol var Trafikverket klart med ett omfattande saneringsarbete runt den gamla brandövningsplatsen på Skavsta. 60 000 ton PFAS-förorenad jord fraktades bort till deponi, något SN skrivit om tidigare.
– Under det arbetet borrade vi på fler ställen och hittade olja, säger Mikael Bosma, projektledare för produktion Skavsta hos Trafikverket.
Så när det första saneringsarbetet var klart efter sommaren påbörjades nästa tämligen omgående.
– Vi passade på när vi ändå hade folk på plats, säger Mikael Bosma.
Det nya saneringsarbetet har gjorts i den västra änden av Skavstas egen långtidsparkering. I slutet av mars, efter runt ett halvt års arbete, var man klara.
– Vi har fraktat bort 12 000 ton. Inte alls lika mycket som det förra arbetet men inte desto mindre viktigt, säger Mikael Bosma.
Totalt grävdes 40 000 ton jord upp och kontrollerades. Även Skavstas tidigare soptipp ingick i det nya saneringsarbetet.
De jordmassor som inte var oljeförorenade har lagts tillbaka, som en förberedelse för kommande arbete med Ostlänkens spår och järnvägsstation.
Två större oljecisterner var boven. De har grävts fram och tagits bort.
– Det är gamla militärtankar, konstaterar Mikael Bosma.
Därmed ska alla förberedande saneringsarbeten för den entreprenör som kommer att bygga järnvägsstationen vid flygplatsen och den nya järnvägen vara klar.
– Allting är klart vad vi vet idag. Det kan alltid komma överraskningar, men ska inte göra det, säger Mikael Bosma.
Nyligen avbröts upphandlingen av entreprenör för Ostlänkens sträcka mellan Vagnhärad och Skavsta. Det är för att kostnadsuppskattningarna som tagits fram varit för låga.
Den kommer nu att göras om.
– Vi håller på med den upphandlingen. Det finns fortfarande en järnvägsplan som inte är godkänd. Och det är just Skavsta. Men vi räknar med att den ska träda i kraft under 2026. Då, ungefär vid den här tiden nästa år, räknar vi även med att ha en entreprenör på plats.
Mikael Bosma fortsätter:
– Men vi gör fortfarande mycket förberedande arbeten.
Hela det blivande Ostlänkenbygget vid och runt Skavsta kommer inte att märkas av och påverka lika mycket som arbetet med Nyköpings resecentrum.
– Vi bygger väldigt mycket i obruten mark, det är betydligt enklare och ger mindre påverkan, säger Mikael Bosma.