SN:s löparskola går in på slutspurten.
– De som följt träningsschemat borde ha kommit in i det hela nu. Träningsvärken har släppt och man har vant kroppen med löpning. Så det kanske känns som om man kan springa mer än vad schemat säger. Det var i varje fall så jag kände det, säger Ida Klerck, SN:s löpexpert och den som tagit fram träningsplanen.
Men det är då du ska tänka till en extra gång.
Ida Klerck säger att det finns risker att öka träningen just i det här skedet.
– Schemat är gjort för att du ska öka successivt, en jämn ökning. Så det är jättelätt att dra på sig skador om du ökar mer. Så du får sakta ned, tänka till även om konditionen finns där, säger hon.
Andra andningen, har den dykt upp nu?
– Ja, om de tränat enligt schemat. Det är nu du kan börja känna att du kan springa på ordentligt.
För Ida Klercks del började det efter två månader att vara ganska kul att springa också.
– Man borde ha fastnat vid det här laget, jag gjorde det i varje fall, säger hon med ett skratt.
Träningsschemat hon lagt för de sista fyra veckorna innebär en upptrappning fram tills sista veckan.
– Då kan det vara idé att kolla upp vad du ska ha på dig. Stretcha och massera ut musklerna, göra dig redo helt enkelt.
Ida Klerck använder sig av en massagepistol för att jobba igenom sina muskler.
– Jag använder den mest när jag har stela muskler och innan jag ska springa ett lopp. Men det vore bra att använda den mer i förebyggande syfte. Det är många löpare som använder sig av massagepistol.
Det är inte bara benen som kan vara slitna vid det här laget, utan även bröstryggen och axlarna.
– Just bröstryggen brukar bli stel eftersom man roterar med armarna.
Även om milen inte är ett riktigt långt lopp, inte sådana som Ida Klerck vanligtvis ställer upp i, så är det enligt henne viktigt att tänka på vad du stoppar i sig den sista veckan.
– När det är ett maraton så kanske jag kolhydratsladdar hela veckan, men när det är tio kilometer så räcker det om du äter en större tallrik med pasta dagen innan.
Och dricka mer vatten än vanligt. Inte direkt innan start, men under hela veckan. Du ska vanligtvis få i dig mellan 1,5–2 liter vätska per dag, nu får du försöka få i dig lite till så att du inte drabbas av vätskebrist.
– Speciellt om du vet att det ska bli varmt på tävlingsdagen. Du presterar inte bra om du druckit för lite. Sista dagarna brukar jag gå runt med en vattenflaska så att jag vet att jag får i mig tillräckligt med vatten.
Har du slarvat någon gång?
– Ja, och man känner det nästan direkt. Du känner dig uttorkad. Orkeslös. Det kan räcka att man bara druckit för dåligt under dagen och ska träna på kvällen. Då kan man känna sig jätte-, jättetrött och seg. Så vattnet är jätteviktigt.
SN:s löparskola ska leda fram till att du antingen kan forcera en gräns, att springa en mil, eller en start i Trosa stadslopp den 27 juni.
Hur kände du när du stod på startlinjen för första gången?
– Jag var nervös första gången helt klart. Men det gäller att man är förberedd. Vilka kläder du ska ha på dig, var du kan hämta nummerlappen, sådana saker. Och att du litar på att du klarar det, säger Ida Klerck.
Hon fortsätter:
– Men gå inte ut för hårt utan lägg dig i det tempo som du bestämt dig för innan. Annars är det lätt att du dras med i ett för snabbt tempo vid starten och då tar krafterna slut jättefort och pulsen går upp och det är svårt att tämja den under loppet. Det är smart att hålla måltempot även i starten alltså.